Smart contracts

Comunitate crypto

Smart Contracts (contracte inteligente): Definitie si Beneficii

Un contract inteligent este un protocol computerizat care faciliteaza, verifica si impune negocierea sau executarea unui contract. Aceste contracte permit realizarea de tranzactii credibile fara intermediari.

Unul dintre avantajele majore ale tehnologiei blockchain este ca, fiind un sistem descentralizat care exista intre toate partile implicate, nu este necesar sa platiti intermediari si economisiti timp. Desi blockchain-urile au propriile lor provocari, acestea sunt considerate in mod incontestabil mai rapide, mai ieftine si mai sigure decat sistemele traditionale, motiv pentru care bancile si guvernele le adopta din ce in ce mai mult.


Ce sunt contractele inteligente?

Contractele inteligente faciliteaza schimbul transparent si fara conflicte de bani, proprietati, actiuni sau orice alt obiect de valoare, evitand utilizarea intermediarilor.

Cel mai bun mod de a intelege contractele inteligente este prin a le compara cu un automat. In mod obisnuit, veti merge la un avocat sau la un notar, veti plati si veti astepta pana cand veti primi documentul. Cu contractele inteligente, pur si simplu introduceti o criptomoneda, precum Bitcoin, intr-un automat de vanzare (de exemplu, un registru), iar garantia dvs., permisul de conducere sau orice altceva va fi inregistrat in contul dvs. Mai mult decat atat, contractele inteligente nu doar definesc regulile si penalitatile unui acord, asa cum o face un contract traditional, ci si le aplica automat.


Unde pot fi utilizate contractele inteligente?

Contractele inteligente pot fi utilizate intr-o varietate de situatii, de la instrumente financiare derivate si prime de asigurare la contracte de incalcare, legislatie privind proprietatea, acordarea creditelor, servicii financiare, procese legale si acorduri de crowdfunding.

Management

Blockchain-ul nu doar furnizeaza un singur registru ca sursa de incredere, ci elimina, de asemenea, posibilele probleme de comunicare si flux de lucru datorita acuratetei, transparentei si automatizarii sale. De obicei, operatiunile comerciale necesita deplasari si intoarceri, asteptand aprobari si rezolvand probleme interne sau externe. Un registru blockchain optimizeaza acest proces. De asemenea, elimina discrepantele care apar adesea in procesarea independenta si care pot duce la procese costisitoare si intarzieri in rezolvare.

Sanatate

Inregistrarile personale de sanatate pot fi codate si stocate pe blockchain, cu o cheie privata care permite accesul doar anumitor persoane. Aceeasi strategie poate fi utilizata pentru a asigura respectarea legilor privind confidentialitatea si securitatea datelor medicale (cum ar fi legile HIPAA). Chitantele operatiilor pot fi stocate pe blockchain si trimise automat furnizorilor de asigurari ca dovada de livrare. De asemenea, blockchain-ul poate fi utilizat pentru gestionarea generala a asistentei medicale, inclusiv supravegherea medicamentelor, respectarea reglementarilor, rezultatele testelor si gestionarea consumabilelor.


Beneficiile oferite de contractele inteligente

Autonomie

Tu esti cel care incheie acordul; nu este nevoie sa te bazezi pe un broker, un avocat sau alte persoane intermediare pentru a confirma. Acest lucru elimina pericolul de manipulare din partea tertelor parti, deoarece executarea este gestionata automat de retea, mai degraba decat de una sau mai multe persoane care pot fi partinitoare si pot gresi.

Incredere

Documentele tale sunt criptate pe un registru comun. Nu exista posibilitatea ca cineva sa sustina ca le-a pierdut.

Backup

Imaginati-va situatia in care banca dvs. ar pierde contul dvs. de economii. Pe blockchain, fiecare dintre prietenii tai ar avea o copie a acestuia. Documentele tale sunt duplicate de mai multe ori.

Siguranta

Criptografia si securitatea site-urilor web mentin documentele tale in siguranta. Nu exista posibilitatea de hacking. De fapt, ar fi nevoie de un hacker extrem de inteligent pentru a sparge codul si a se infiltra.

Viteza

In mod normal, ai pierde mult timp si documente pentru a procesa manual contractele. Contractele inteligente utilizeaza cod software pentru a automatiza sarcinile, eliminand astfel orele pierdute intr-o serie de procese.

Economii

Contractele inteligente te ajuta sa economisesti bani, deoarece elimina nevoia unui intermediar. De exemplu, nu va mai trebui sa platesti un notar pentru a te ajuta in tranzactia ta.

Acuratete

Contractele automate nu doar ca sunt mai rapide si mai ieftine, dar evita si erorile care pot aparea in urma completarii manuale a formularelor.


Concluzie

Dupa ce ai citit acest articol, ar trebui sa intelegi ca un contract inteligent este un protocol computerizat destinat sa faciliteze, verifice sau impuna negocierea sau executarea unui contract. Un alt aspect important pe care contractele inteligente il aduc este posibilitatea de a realiza tranzactii credibile fara a implica o terta parte. Principalele beneficii oferite de contractele inteligente sunt autonomia, increderea, backup-ul, siguranta, viteza, acuratetea si economiile de bani.

Partener: CryptoAZ.org - comunitate crypto: programatori, investitori și antreprenori pasionați de tehnologia blockchain

TOP